Co koniecznie powinno pojawić się w diecie seniora w sezonie jesienno-zimowym?

Co koniecznie powinno pojawić się w diecie seniora w sezonie jesienno- zimowym?

Choć wrzesień muska nas jeszcze promieniami słońca, to jednak w powietrzu wyczuwa się już koniec lata. Przed nami roztacza się wizja chłodnych, ponurych, deszczowych dni. Sezon jesienno – zimowy to także spadek odporności, dlatego w tym wpisie będzie o produktach, które są tanie, z powodzeniem można je przygotować w domu, a fenomenalnie wzmacniają organizm i chronią przed chorobami.

kiszonki są ważne w diecie seniora

Mowa oczywiście o kiszonych warzywach, które można samodzielnie przygotować w domu. Nawet osoby, które nie mają ogródków przydomowych lub działkowych, mogą kupić na ryneczku warzywnym ogórki, buraki czy inne warzywa i przygotować przetwory. Jakie warzywa oprócz ogórków i buraków można kisić? Marchew, kalafior, biała rzodkiew, cebula, czosnek, fasolka szparagowa, bakłażany, papryka. Fermentacji poddać można także owoce: cytryny, śliwki, jabłka, gruszki.
Pamiętaj o tym, że owoce i warzywa, które zamierzasz poddać procesowi fermentacji, muszą być zdrowe, świeże i dojrzałe. Jeśli nie przepadasz za robieniem przetworów, możesz po prostu kupić gotowe produkty w sklepie, ale pamiętaj, by wybierać te naturalnie kiszone. Często zamiast słowa „kiszone” używa się „kwaszone”, a to jest różnica, ponieważ do kwaszenia warzyw dodaje się ocet spirytusowy, cukier, konserwanty.

Kiszone warzywa- cenne witaminy i minerały

W czasie kiszenia cukier zawarty w warzywach i owocach przekształca się w kwas mlekowy, który jest świetnym naturalnym konserwantem. Bakterie kwasu mlekowego odgrywają zbawienną rolę w naszym organizmie. Budują dobroczynną florę bakteryjną w jelitach, tym samym, wspomagając trawienie i wchłanianie składników odżywczych pochodzących z przyjmowanych pokarmów. Bakterie kwasu mlekowego wzmacniają układ odpornościowy i oczyszczają organizm. Kiszonki są źródłem wielu witamin. Zawierają witaminy z grupy B1, B2, B3. Dostarczają także witaminy A, E, K, a także są źródłem minerałów: magnezu, wapnia, fosforu, potasu. Kiszonki są także bogate w błonnik pokarmowy, który pobudza pracę jelit i zapobiega zaparciom. Fermentacja sprawia, że cenne składniki przenikają do soku, warto więc również po niego sięgać.

Ważne: kiszonki zawierają dużo soli, dlatego nadciśnieniowcy i nie tylko powinni kontrolować jej spożycie w ciągu dnia

Jak spożywać i jak przygotować kiszonki?

Kiszone warzywa i owoce najlepiej spożywać na surowo. Tylko wtedy dysponują całą gamą witamin i minerałów. Jeśli chodzi o soki z kiszonek, to warto pić raz dziennie 0,5 szklanki takiego zdrowego trunku. Z kiszonych warzyw można przygotować surówki i sałatki. Najlepsze kiszonki to te przygotowane samodzielnie w domu. Kiszenie jest bardzo łatwe, wszystkie warzywa, które nadają się do kiszenia (oprócz kapusty), możemy przygotować, trzymając się poniższego planu:

  1. Przygotować wyparzony słój,
  2. W wyparzonym słoju umieścić wybrane warzywa np. buraki,
  3. Poza warzywami w słoju dodatkowo umieszcza się np. czosnek, koper, ziele angielskie, jagody jałowca,
  4. Całość zalać przegotowaną wodą z dodatkiem soli (łyżka soli na jeden litr wody), tak by zakrywała warzywa,
  5. Przez pierwsze kilka dni kiszenie wymaga temperatury 15-20 stopni Celsjusza, a naczynie musi być uchylone,
  6. Po upływie kilku dni naczynie zamykamy, odcinamy dopływ tlenu, przenosimy w chłodne miejsce, by przerwać fermentację.

O zdrowie warto dbać w każdym wieku. Tutaj przypominamy zasady zdrowego odżywiania. Jeśli mowa o przygotowywaniu przetworów, to warto także zajrzeć tutaj, gdzie znajdują się produkty, które ułatwią codzienne korzystanie z kuchni.

Czytaj także

24 stycznia 2022

Jak powinna wyglądać dieta dla seniora?

Odpowiednio dobrana dieta dla seniora powinna zaspokajać nie tylko zapotrzebowanie energetyczne, ale też specyficzne potrzeby, które pojawiają się wraz z…
9 września 2024

Haluksy – jak sobie z nimi radzić?

Haluksy, znane również jako paluchy koślawe, to powszechny problem stóp, który dotyka miliony ludzi na całym świecie. Te bolesne i…