Co koniecznie powinno pojawić się w diecie seniora w sezonie jesienno-zimowym?
Co koniecznie powinno pojawić się w diecie seniora w sezonie jesienno- zimowym?
Choć wrzesień muska nas jeszcze promieniami słońca, to jednak w powietrzu wyczuwa się już koniec lata. Przed nami roztacza się wizja chłodnych, ponurych, deszczowych dni. Sezon jesienno - zimowy to także spadek odporności, dlatego w tym wpisie będzie o produktach, które są tanie, z powodzeniem można je przygotować w domu, a fenomenalnie wzmacniają organizm i chronią przed chorobami.
Mowa oczywiście o kiszonych warzywach, które można samodzielnie przygotować w domu. Nawet osoby, które nie mają ogródków przydomowych lub działkowych, mogą kupić na ryneczku warzywnym ogórki, buraki czy inne warzywa i przygotować przetwory. Jakie warzywa oprócz ogórków i buraków można kisić? Marchew, kalafior, biała rzodkiew, cebula, czosnek, fasolka szparagowa, bakłażany, papryka. Fermentacji poddać można także owoce: cytryny, śliwki, jabłka, gruszki.
Pamiętaj o tym, że owoce i warzywa, które zamierzasz poddać procesowi fermentacji, muszą być zdrowe, świeże i dojrzałe. Jeśli nie przepadasz za robieniem przetworów, możesz po prostu kupić gotowe produkty w sklepie, ale pamiętaj, by wybierać te naturalnie kiszone. Często zamiast słowa „kiszone” używa się „kwaszone”, a to jest różnica, ponieważ do kwaszenia warzyw dodaje się ocet spirytusowy, cukier, konserwanty.
Kiszone warzywa- cenne witaminy i minerały
W czasie kiszenia cukier zawarty w warzywach i owocach przekształca się w kwas mlekowy, który jest świetnym naturalnym konserwantem. Bakterie kwasu mlekowego odgrywają zbawienną rolę w naszym organizmie. Budują dobroczynną florę bakteryjną w jelitach, tym samym, wspomagając trawienie i wchłanianie składników odżywczych pochodzących z przyjmowanych pokarmów. Bakterie kwasu mlekowego wzmacniają układ odpornościowy i oczyszczają organizm. Kiszonki są źródłem wielu witamin. Zawierają witaminy z grupy B1, B2, B3. Dostarczają także witaminy A, E, K, a także są źródłem minerałów: magnezu, wapnia, fosforu, potasu. Kiszonki są także bogate w błonnik pokarmowy, który pobudza pracę jelit i zapobiega zaparciom. Fermentacja sprawia, że cenne składniki przenikają do soku, warto więc również po niego sięgać.
Ważne: kiszonki zawierają dużo soli, dlatego nadciśnieniowcy i nie tylko powinni kontrolować jej spożycie w ciągu dnia
Jak spożywać i jak przygotować kiszonki?
Kiszone warzywa i owoce najlepiej spożywać na surowo. Tylko wtedy dysponują całą gamą witamin i minerałów. Jeśli chodzi o soki z kiszonek, to warto pić raz dziennie 0,5 szklanki takiego zdrowego trunku. Z kiszonych warzyw można przygotować surówki i sałatki. Najlepsze kiszonki to te przygotowane samodzielnie w domu. Kiszenie jest bardzo łatwe, wszystkie warzywa, które nadają się do kiszenia (oprócz kapusty), możemy przygotować, trzymając się poniższego planu:
- Przygotować wyparzony słój,
- W wyparzonym słoju umieścić wybrane warzywa np. buraki,
- Poza warzywami w słoju dodatkowo umieszcza się np. czosnek, koper, ziele angielskie, jagody jałowca,
- Całość zalać przegotowaną wodą z dodatkiem soli (łyżka soli na jeden litr wody), tak by zakrywała warzywa,
- Przez pierwsze kilka dni kiszenie wymaga temperatury 15-20 stopni Celsjusza, a naczynie musi być uchylone,
- Po upływie kilku dni naczynie zamykamy, odcinamy dopływ tlenu, przenosimy w chłodne miejsce, by przerwać fermentację.
O zdrowie warto dbać w każdym wieku. Tutaj przypominamy zasady zdrowego odżywiania. Jeśli mowa o przygotowywaniu przetworów, to warto także zajrzeć tutaj, gdzie znajdują się produkty, które ułatwią codzienne korzystanie z kuchni.
Komentarze
Napisz komentarz