Dieta ma znaczenie. Co powinno znaleźć się na talerzu seniora?

Dieta ma znaczenie. Co powinno znaleźć się na talerzu seniora?

Badania pokazują, że to, w jaki sposób się odżywiamy i jaki styl życia prowadzimy, ma duży wpływ na zwiększenie bądź zmniejszenie ryzyka pojawienia się wielu chorób. Jakie nawyki żywieniowe wprowadzić, by uniknąć chorób dieto- zależnych?

talerz zdrowia seniora

Starzenie się jest procesem naturalnym, ale możemy wpływać na jego przebieg. Jakość życia w dużym stopniu zależy od sposobu odżywiania i rytmu dnia. Trzeba zaznaczyć, że wraz z upływem czasu zmniejsza się m.in. wydzielanie śliny, soków trawiennych, a jelita pracują o wiele wolniej, co wpływa na zmniejszenie wchłaniania składników odżywczych z pożywienia. Do tych nowych warunków trzeba przystosować dietę. Tym bardziej że to ona w dużej mierze zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób dieto- zależnych, takich jak otyłość, nadciśnienie tętnicze, choroby układu sercowo- naczyniowego.

W profilaktyce nadciśnienia tętniczego zaleca się stosowanie diety z ograniczeniem sodu. Zalecana ilość soli w diecie to 5 gram na dobę. W Polce ta norma przekraczana jest 3- krotnie.

Jak jeść po ukończeniu 65 lat?

U seniorów, którzy ukończyli 65 lat, zmniejsza się zapotrzebowanie na kalorie i wynosi ono od 1800 do 2000 kcal/ dobę, choć trzeba zaznaczyć, że jest to wartość umowna i zależy wielu czynników, m.in. od aktywności fizycznej i właściwości osobniczych. Choć osoba starsza nie potrzebuje tak dużych ilości energii, jak osoba w wieku zawodowym, to jest zupełnie odwrotnie, jeśli chodzi o zapotrzebowanie na składniki mineralne- tych osoba starsza powinna przyjmować więcej niż osoba aktywna zawodowo. Wraz z minerałami rośnie też zapotrzebowanie na witaminy. I choć osoby w wieku podeszłym różnią się między sobą wiekiem biologicznym, stopniem aktywności fizycznej czy stanem zdrowia i trudno jest opracować uniwersalne zasady żywienia w tym okresie życia, to jednak istnieją trzy filary zrównoważonego odżywiania, które trzeba znać. Są nimi tłuszcze, węglowodany złożone, świeże owoce i warzywa. To na nich powinien być oparty jadłospis. 

Tłuszcze- w swojej diecie należy bazować na tłuszczach wielonienasyconych (olej lniany, olej słonecznikowy i inne oleje tłoczone na zimno). Do diety należy wprowadzić ryby, które są źródłem kwasów omega 3. W te kwasy obfitują również zielone warzywa liściaste. Zdrowe tłuszcze znajdziemy też w orzechach, ziarnach słonecznika, sezamu. Należy pamiętać, że pod żadnym pozorem nie wolno na tych tłuszczach smażyć, ponieważ w wyniku utleniania wytwarzają się chorobotwórcze związki. Jedynym olejem roślinnym, na którym można smażyć, jest olej kokosowy (jest to tłuszcz nasycony, a więc nie ulegnie utlenieniu podczas kontaktu z wysoką temperaturą).

Węglowodany złożone- to one są głównym dostarczycielem energii do naszego organizmu, którą w 25% wykorzystuje nasz mózg. Jakość energii, jaką mu dostarczymy, warunkuje jego pracę. Najlepszą energią są węglowodany złożone. Na węglowodany złożone składa się glukoza (która otrzymywana jest po określonych procesach biochemicznych zainicjowanych w naszym organizmie), błonnik pokarmowy, witaminy, składniki mineralne. Gdzie znajdziemy węglowodany złożone? Muszą to być produkty razowe z pełnego przemiału, ponieważ tylko te produkty są bogate w witaminy z grupy B, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Stawiamy więc na ciemne pieczywo, razowe makarony, płatki owsiane, orkiszowe, jaglane, ryże i inne produkty zbożowe, pamiętając o tym, by pochodziły z pełnego przemiału.

Owoce, warzywa- W diecie powinno znaleźć się jak najwięcej warzyw i owoców. W menu seniora powinny znaleźć się brokuły, awokado, owoce jagodowe (borówki, jagody, ciemne winogrona), warzywa zielone liściaste.

zdrowe nawyki seniora

Wiele osób traktuje jedzenie jak środek do rozpieszczania zmysłu smaku, zupełnie zapominając o tym, że żywność ma za zadanie odżywić organizm i uzupełnić go w witaminy i minerały. Trzymając się zasad racjonalnego żywienia nie tylko poprawimy swoje samopoczucie, ale także zdrowie. W naszym sklepie nie mogło zabraknąć akcesoriów do kuchni, które pomogą osobom starszym w samodzielnym przygotowaniu posiłków. Wśród nich znajdziemy m.in. ochronę na patelnie i rondelruchomą podstawkę do czajnika czy antypoślizgowy podkład na tacę. Całą gamę produktów, które przydadzą się w kuchni można zobaczyć tutaj.   

Komentarze

Napisz komentarz

Lista życzeń Koszyk
Kontakt 531 955 585
[email protected]