Sztućce dla niepełnosprawnych
Operowanie sztućcami to problem nawet dla niektórych dorosłych, a już z pewnością nie zawsze radzą sobie z nimi małe dzieci. Utrzymanie widelca, łyżki bez zgubienia zawartości czy używanie noża z odpowiednią precyzją wymagają dużej sprawności manualnej. Osoby z chorobą Parkinsona, cierpiące na drżenie dłoni, miewają duże trudności ze zjedzeniem zupy czy nasypaniem cukru do herbaty, dlatego wymagają odpowiedniego usprawnienia, jakim są nasze sztućce dla niepełnosprawnych. Produkty, jakie znajdziecie Państwo w tej kategorii zostały zaprojektowane i stworzone z myślą o ograniczeniach, jakich doświadczają seniorzy i osobny z problemem układu ruchu. Proponowane przez nas specjalne sztućce dla chorych na Parkinsona zostały wyposażone w specjalne uchwyty, których ergonomiczne kształty sprzyjają utrzymywaniu w dłoni. Pomocna jest też struktura ich powierzchni, bowiem szorstki materiał nie powoduje wyślizgiwania się. Proponowane sztućce elastyczne cechują się uchwytami stabilizującymi oraz przyssawkami, które zapobiegają przemieszczaniu naczyń na blacie stołu. Główka tak zaprojektowanych sztućców umożliwia swobodne wyginanie we wszystkich kierunkach świata, zachowując przy tym wysoką trwałość.
Łyżka dla chorych na Parkinsona czy reumatyzm o wiele lepiej trzyma się dłoni, dzięki czemu możliwe jest samodzielne zjedzenie zupy. Polecamy też specjalne łyżki dla osób z chorobą Parkinsona lub reumatyzmem wykonane z metalu o dużej trwałości, który można dowolnie wyginać. Takie sztućce ergonomiczne umożliwiają dopasowanie ich kształtu do potrzeb konkretnej osoby i jej możliwości operowania dłonią. Nie zapomnieliśmy także o przygotowywaniu posiłków, dlatego w naszej ofercie znajdziecie Państwo sztućce dla niepełnosprawnych wyposażone w specjalny, ergonomiczny uchwyt, które znacznie łatwiej można utrzymać w dłoni. Dzięki nim krojenie chleba, wędlin czy ścieranie warzyw będzie znacznie prostsze nawet dla seniorów z dużymi ograniczeniami. Zachęcamy do zapoznania się z pełną ofertą, w tym przygotowanych zestawów, które zawierają podstawowe, niezbędne narzędzia do przygotowania i zjedzenia codziennych posiłków.